Hosting Bilgi Merkezi
Hosting hizmetlerimizin tümü Amazon AWS, DO ve Linode gibi bulut servis sağlayıcılar üzerinde çalışmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hosting, web sitenizi ve tüm bileşenlerini internete bağlı sunucularda depolayan bir hizmettir. İnsanların sitenizi bulabilecekleri, içeriğinizi görüntüleyebilecekleri ve sunduğunuz hizmetleri kullanabilecekleri bir yer olacağı için web sitenizin önemli bir parçasıdır. En yaygın hosting hizmeti, paylaşımlı hosting hizmetidir. Bu, web sitenizin bir sunucuyu diğer birkaç web sitesiyle paylaştığı anlamına gelir. Bu, nispeten ucuz olduğu için yeni başlayanlar için harikadır, ancak büyük miktarda trafik bekliyorsanız veya sitenizin nasıl kurulduğu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, bu sizin için en iyi seçenek olmayabilir.
İnternetin ilk zamanlarında bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız HTML ve diğer kodlama dilleri hakkında teknik bilgiye sahip olmanız gerekiyordu. Ayrıca kendi alan adınızın ve hosting hesabınızın olması gerekiyordu. Tüm bunlara sahip olduğunuzda, bir sunucuya içerik yükleyerek ve ardından başkalarının görmesi için çevrimiçi yayınlayarak web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu süreç yıllar içinde önemli ölçüde değişti. Bugün, birçok farklı türde web barındırma hizmeti mevcuttur. Bu hizmetlerin çoğu, site oluşturma araçları ve e-ticaret işlevi gibi özel özellikler de sunar. Bir hosting şirketi, esas olarak, dosyaları sunucularına yüklemenize ve bunları İnternet üzerinden erişilebilir hale getirmenize izin veren bir internet servis sağlayıcısıdır (ISS). Tipik olarak bu, bir FTP istemcisi (Dosya Aktarım Protokolü) kullanmayı içerir.
Kendi online işinizi kurmayı veya sadece kişisel bir web sitesi kurmayı düşünüyorsanız, sitenizi buluta yüklemek için bir yola ihtiyacınız olacak. Özel bir sunucu en esnek seçenektir, ancak aynı zamanda en pahalısıdır. Yalnızca fotoğrafları ve diğer statik dosyaları paylaşmak istiyorsanız, Dropbox gibi ücretsiz bir hizmeti kullanabilirsiniz. Ancak kredi kartıyla ödeme kabul eden bir e-ticaret sitesi işletiyorsanız, bir hosting platformunu kullanmanız gerekir. Bu, insanların güvenli bir bağlantı üzerinden ödeme bilgilerini gönderebilecekleri bir satış sayfası ve alışveriş sepeti sağlayacakları anlamına gelir. İlgili tüm satış raporlama özelliklerine erişiminiz olacak ve müşterilerinizin kredi kartı bilgilerinin dolandırıcılardan korunduğundan emin olabilirsiniz.
Bugün birkaç çeşit web barındırma mevcuttur. Bu seçeneklerden birini kullanabilir veya bir hizmet kombinasyonu sunan bir ana bilgisayar bulabilirsiniz.
Paylaşımlı Hosting: Bu seçenek hızlı ve ucuzdur, ancak bazı dezavantajları da vardır. Tek bir sunucu, farklı uygulamalar çalıştıran ve farklı miktarlarda bant genişliği kullanan birçok siteyi barındırır. Siteniz çok fazla trafik alıyorsa, sunucudaki diğer siteleri yavaşlatabilir.
Sanal özel sunucular (VPS): Bu seçenek ile sadece sitenizi barındıran kendi sunucunuz olur. Ancak, aynı sunucuda birden fazla site olabileceğinden, gerçekten “özel” değildir. Ancak, aynı anda birçok siteyi etkileyen güvenlik ihlallerine karşı koruduğu için, paylaşılan barındırmadan daha fazla güvenlik sunar.
Özel sunucular (Dedicated Server): Özel sunucular, yüklerin son derece yüksek olduğu ve güvenliğin son derece önemli olduğu daha büyük operasyonlar içindir. Sağlayıcı, adanmış sunucunun donanım ve yazılım yapılandırmasının tüm yönlerini ele alır. Hibrit barındırma: Bu, yukarıdaki seçeneklerin herhangi bir kombinasyonunu ifade eder. Örneğin, donanım yapılandırmaları üzerinde sınırlı denetime sahip kendi sunucunuza sahip olmak için kısmen VPS kullanabilirsiniz.
Bir hosting hizmeti seçerken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır. İnternet uçsuz bucaksız bir yer ve aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce hosting firması var. Ancak, bu şirketlerin çoğu hak ettiğiniz standartları karşılayamıyor. Hala işletmeniz için en iyi web hosting hizmetini arıyorsanız, bu ipuçlarını değerlendirmek için zaman ayırın.
NVMe Hosting ile daha hızlı açılan web sitelerine sahip olabilirsiniz. Hosting hesabınızda barındırdığınız bir web sitesi, örneğin WordPress tabanlı bir blog örneğinden gidelim, ziyaretçilerin her bir işlem yapmasıyla diskler üzerinde sorgular yapmaktadır. Bu sorgular genellikle MySQL veritabanına yapılarak kullanıcıya yaptıkları işleme uygun şekilde içerik sağlanır. Okuma yazma hızı bu noktada sunucu tarafında önem arz ediyor. Sunucuda kullanılan diskler ne kadar hızlı olursa bu sorgu işlemleri daha kısa sürede sonuçlanır.
NVMe (non-volatile memory express) diskler için SSD disk teknolojisinin bir adım daha ilerisi ve daha performanslı hali diyebiliriz. SSD diskler anakart bağlantısını SATA arabirimi üzerinden yaparken NVMe diskler PCI arabirimi kullanır. NVMe diskler, SATA disklerde çok, çok daha hızlıdır. PCIe 3.0 – şu anki PCI Express standardının nesli saniyede 3.9 gigabayt (Gbps) maksimum hız transferi yapabilir. En hızlı SATA SSD’lerden biri olan Samsung 860 Pro, yaklaşık 560Mbps okuma ve yazma hızına sahiptir. İki farklı disk teknolojisini karşılaştırdığımızda arada 8 kata kadar çıkan bir performans artışı olduğunu görüyoruz.
Emre S.
Bilgisayar Mühendisi. Bulut Bilişim ve Sanallaştırma Danışmanı.