Domain Bilgi Merkezi
Bulut.net.tr ile domain kaydetmek ve yönetmek oldukça kolay ve sorunsuz bir süreçtir. Web projesine başlamak isteyen herkes basit kontrol panelimizi kullanarak kaydedebilir ilk adımı atabilir.
deneme
deneme
deneme
deneme
Gerekli süre: 15 dakika.
Domain nasıl kaydedilir?
-
İstediğiniz bir kelimeyle domain sorgulama yapın
İlk olarak Domain Sorgulama sayfamızı ziyaret edip aklınızdaki ismi sorgulama alanına yazıp aratın. Sonrasında sitemiz sizi kontrol panelimize yönlendirecektir. Burada seçtiğiniz anahtar kelimenin farklı uzantılarını da fiyat detayıyla beraber göreceksiniz.
-
Domain whois işlemi sonucunu görün
Örneğin adsoyad.com gibi bir isim düşünüyorsunuz ancak .com uzantısı dolu. Panik yapmaya gerek yok kontrol panelimiz size diğer boş uzantıları da kontrol edip bir liste çıkaracak. Boş olan tercihinizi seçtikten sonra satın al butonu ile domain hizmeti ayarları sayfasına yönleneceksiniz.
-
İstediğiniz domaini seçin
Bu sayfada domain ile birlikte kullanabileceğiniz ücretli veya ücretsiz ek servisler size sunulacak. Bu servislerden seçimlerinizi yaptıktan sonra yine devam ederek alışveriş sepeti ve üye bilgileri sayfasına yönlenmiş olacaksınız.
-
Müşteri hesabınızı oluşturun
Eğer bizim sitemizden daha önce alış veriş yaptıysanız ve kullanıcı hesabınız varsa giriş yapıp direkt olarak ödeme adımına atlayabilirsiniz. Ancak hesabınız yoksa çok hızlı bir şekilde yeni bir üyelik oluşturmanıza kontrol paneli olanak sağlayacak.
-
Domain satın alın
Son adımda ise ödeme yönteminizi seçip ödemenizi yaparak kaydetme işleminizi sonlandırmak kalıyor. Ödemeniz başarıyla yapıldıktan sonra kontrol paneli tescil işlemini anında yapacak ve sizi yönetim ekranına yönlendirecektir. Bu süreç içerisinde sormak istediğiniz tüm konular için teknik destek ekibimiz size yardımcı olabilir. Lütfen kafanıza takılan her tür detayı bizimle paylaşın.
Sık Sorulan Sorular
Domain yani diğer adıyla alan adı, bir web sitesini tanımlamak veya isimlendirmek için verilen addır. Bir web sitesini ziyaret etmek için bir web tarayıcısına girilen isim de denilebilir. Örneğin, bizim web sitemiz olan Bulut.net.tr’yi ziyaret etmek için, tarayıcınıza bulut.net.tr adresini girebilirsiniz. Web sitenizin en temel yapı taşı olan domain bir projeye başlamadan önce almanız gereken ilk servistir.
TLD, üst düzey alan adının kısaltmasıdır. Noktayı izleyen bir alan adının uzantısı anlamına gelmektedir. .Com, .net ve .org gibi TLD’leri çok iyi tanıyorsunuzdur. Bu TLD’ler, etki alanıyla ilgili bir şeyi belirtmek için tasarlanmıştır. Örneğin, .com “ticari” ve .net NETwork anlamına gelir. Diğer yandan .org uzantısı ise ticari amaç gütmeyen organizasyonlar için sunulur ancak günümüzde bir çok bireysel veya kurumsal kullanıcısı vardır.
ccTLD veya ülke kodu üst düzey alan adı anlamına gelir. Bunlar, belirli ülkelerde veya bölgelerde bulunan veya bunlarla ilişkili siteleri belirtmek için tasarlanmıştır. CcTLD’lerin çoğunun gerçekte etki alanı adlarını kimin kaydedebileceği ile ilgili kısıtlamalar yoktur. Aslında, birçok ccTLD genellikle TLD’ler olarak yanlış yorumlanır. Örneğin, .tv televizyon ve medya ile ilgili web siteleri tarafından genel olarak kaydedilirken, .tv aslında Tuvalu ülkesi için belirlenmiş olan ccTLD’dir. Bu gibi jenerik akılda kalan uzantılar, hem TLD’lerin hem de ccTLD’lerin popüler kullanımıdır. Hedef kitlenizin kolayca hatırlayacağı bir şey oluşturmak için alan adını TLD ile birleştirirken tam bir kelime veya kelime öbeği içermek amacıyla tercih edilir. Popüler bir örnek .me ccTLD’yi Montenegro (Karadağ) tarafından sağlanır ancak genelde kullanıcılar aweso.me gibi güzel ve eğlenceli isimlere sahip olmak için ccTLD tabanlı domain kayıt ederler.
Ayrıca, özellikle ccTLD’lerde popüler olan ikinci seviye seçenekleri de vardır. Örneğin, Birleşik Krallık, ‘.co.uk’ (Birleşik Krallık merkezli işletmeler için tasarlanmış) ile ‘.net.uk’ (İngiltere merkezli internet sağlayıcıları için tasarlanmıştır) arasında değişen bir dizi ikinci seviye etki alanına sahiptir. Ülkemizde de com.tr net.tr gen.tr gibi seçeneklerin yanında belli meslek gruplarına yönelik av.tr dr.tr gibi seçenekleri de görmek mümkündür.
Tüm bu domain kayıt işlemlerinden kim sorumludur? Çoğu ülke bir Ağ Bilgi Merkezi’ni (NIC) yönetir. NIC, hangi alan adlarının kaydedildiğine ve bu alan adlarının her biriyle ilişkili IP adreslerine ilişkin tüm bilgileri içeren ana veritabanıdır. Kar amacı gütmeyen kuruluş bir kuruluş olan ICANN internet alan adları için prosedürler oluşturmaktan ve yönetmekten sorumludur.

Emre S.
Bilgisayar Mühendisi. Bulut Bilişim ve Sanallaştırma Danışmanı.