Dünya’nın en popüler içerik yönetim sistemi (content management system) WordPress’tir. Kendi WordPress sitenizi açmak için bir hosting servis sağlayıcıdan hizmet alıp kurulumunuzu yapmanız gerekir. Hosting saylayıcınızı seçerken WordPress Hosting Fiyatları da karar aşamasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bu yazımızda WordPress Hosting paket fiyatları için önemli olan faktörleri ele alacağız.
İşlemci ve Ram
WordPress çok popüler ve oldukça sık tercih edilen bir içerik yönetim sistemi olmasına rağmen genellikle kullanıcı hataları dolayısıyla performans sorınları yaşatabilmektedir. Örneğin lisanslı olmayan ve null diye tabir edilen eklenti ve temalar kullanan webmaster sayısı oldukça fazla. Ya da ücretli ve lisanslı satın aldığınız eklentiler bile sitenizi hantallaştırabilir. Sonuç olarak hantal sitenizi çalıştırmak için de sürekli işlemci ve ram artışı yapmanız beklenmektedir.
Modern web hosting paketlerinde artık işlemci ve ram kaynaklarını da hesabınıza tanımlı olarak satın alabiliyorsunuz. Bu kaynaklar bir sunucuda olduğu gibi hesabınıza adanmış değildir. Ancak CloudLinux sayesinde her bir kullanıcı kendi içerisinde kafeslenerek işlemci ve ram sanal olarak paylaştırılır. Bu limitlere yukarıdaki saydığımız nedenlerden dolayı ulaşırsanız sitenizin yaptığı işlemler anlık olarak durdurulur. O an sitenizi ziyaret eden kullanıcıların da erişimi yarıda kalır ve bir hata mesajı görürler.
Gereğinden fazla işlemci ve ram kullanan sitenizi profesyonel bir yazılımcı ile beraber inceleyerek sorunu çözmeniz mümkün. Örneğin aslında sizin için hiç önemli olmayan ya da belki de yanlışlıkla yüklediğiniz bir eklenti varsa bunu tespit ederek silebilirsiniz. Bu sayede hosting paketi tercihinizde çok önemli bir kriter olan işlemci ve ram konusunda çözüm üretirsiniz.
Disk Alanı
Şunu çok iyi anlamanız gerekiyor: sınırsız disk alanı diye bir şey yoktur. Sınırsız disk alanı satan web hosting şirketlerinin hepsi aslında sadece kullanım sözleşmesinde yazan bir kritere refere ederek satış yaparlar. Bu kriter dosya sayısı limiti yani inode özelliğidir. Örneğin sınırsız disk alanı ile bir hosting paketi satın alırsınız ancak o paket ile yalnızca 250.000 dosya barındırabileceğinizi ufak yazılarla belirtilmiştir. Bulut.net.tr olarak biz sınırsız disk alanı gibi bir pazarlama teriminden kaçınarak satış yapıyoruz. Hosting paketlerimizin hepsinde alabileceğiniz disk limitini açıkça görebilirsiniz.
WordPress’in eklentisiz ve varsayılan tema ile gelen ilk kurulumunda yaklaşık olarak 5.000 adet dosya kullanılmaktadır. Tabiki siz kendinize özgü bir tema ve eklentiler yüklediğiniz sürece bu dosya limiti yükselecektir. Bu yüzden hosting paketinizi tercih ederken sadece disk alanına değil dosya limiti olup olmadığına da bakmanız ileriye yönelik olarak sorun yaşamamanız için önemlidir.
Trafik (Bandwidth)
Hosting hesabınızda bulunan trafik inbound / outbound olarak iki şekilde tanımlanmaktadır. Inbound trafik internet ortamından sitenize çektiğiniz dosyaları aktarma esnasında kullandığınız trafik olarak basitçe tanımlanabilir. Örneğin WordPress sitenizde yazılarınıza uygun imajları anlık olarak yükleyen (upload) bir eklenti kullanıyorsunuz. 10 adet 1 mb boyutunda dosya çektiğinizde hosting hesabınız 10 mb trafik kullanmış olur. Outbound trafiğe verilebilecek en güzel örnek de bu imaj dosyalarının ziyaretçiler tarafından görüntülenmesi olabilir. Diyelim ki wordpress sitenizin ana sayfası 1 mb boyutunda. Bu 1 mb boyuta imajlar ve css, js, html gibi ek dosyalar da dahildir. Sitenizi ziyaret eden 100 kişi ana sayfanızı birer kere görüntülediğinde 100 mb outbound trafik oluşturacaklardır.
Sitenizde trafiğin çok kullanılmasını en çok etkileyen şeylerden birisi imaj dosyalarıdır. Eğer bir imaj 500 kb boyutunu geçiyorsa bu imajı küçültmenizi öneririz. Bu hem trafiğinizi azaltırken hem de ziyaretçilerinizin sitenizi daha hızlı açmalarını sağlayacaktır. Bu imaj dosyalarını küçültmediğiniz takdirde sitenize gelen botlar ve saldırgan DDos saldırıları bile trafiğinizin hızlı bir şekilde bitirmenize olanak sağlayacaktır.
Ziyaretçi Sayısı
Bazı web hosting sağlayıcıları yönetimli WordPress hizmeti vermektedir. Yani siz eklentilerin güncellenmesinden temanızdaki hataları gidermeye kadar her konuda destek olmaktadır. Tabiki böyle bir hizmetin normal web hosting hizmetine kıyasla oldukça pahalı olması normaldır. Bu tür yönetimli hizmet veren web hosting sağlayıcıları genelde işlemci, ram ya da disk alanı gibi teknik metrikler üzerinden değil ziyaretçi sayısı üzerinden paketlerini satarlar. Örneğin aylık 25.000 ziyaretçi sınırlaması ile bir paket sunabilirler. 25.001 Ziyaretçi almaya başladığınızda sizden bir üst pakete geçmenizi talep ederler.
Diğer Teknik Detaylar
Yukarıda verilen ana özellikler yanında paketlerde bulunan MySQL hakkı, e-posta hesabı, subdomain sayısı gibi diğer teknik detaylar da paket fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol oynarlar. Her bir web hosting sağlayıcı genelde sundukları bir tablo ile bu tür ek teknik detayları sizinle hangi pakete göre limitlendirdiğini paylaşmaktadır.
WordPress Hosting Fiyatları için Öneriler
Sonuç olarak paketinizi seçerken her tür ince detayı birer birer okuyarak kullanacağınız paketi seçmenizi öneririz. WordPress hosting fiyatları belrilenirken en önemli kriterleri sizin için aktardık. Eğer teknik detaylar size çok karmaşık geliyorsa ilk önce bilgili bir yazılımcıya sorarak gereksinimlerinizi belirleyebilir ve hosting şirketine bu gereksinimleri iletip en uygun paketi seçmeniz için yardım isteyebilirsiniz.
Gerekli süre: 10 dakika.
WordPress Hosting Fiyatlarını incelerken nelere dikkat etmelisiniz?
-
İşlemci ve Ram Kaynaklarını Belirleyin
Sitenizin ne kadar işlemci ve ram kullandığını belirleyin. Alacağınız hosting paketine karar verirken bir kriter olacaktır.
-
Kullandığınız Disk Alanını Gözden Geçirin
Kullanmadığınız dosyaları silin. Gereksiz eklentilerden kurtulun. Eğer karmaşık bir temaya ihtiyacınız yoksa minimal ve az disk alanı tutan bir tema yükleyin.
-
Trafiğinizi Tüketen Dosyaları Küçültün
Eğer hosting hesabınızın trafiği mantıksız bir şekilde tükenip her ay sizi sıkıntıya sokuyorsa büyük imaj dosyalarını küçültüp tekrar yükleyin. Bu sayede hem trafiğinizi koruyup hem de sitenizi hızlandırabilirsiniz.
Emre S.
Bilgisayar Mühendisi. Bulut Bilişim ve Sanallaştırma Danışmanı.
Tarih: